Suomen kunnat ovat tietoturvan näkökulmasta erityisen kriittisiä, koska niissä käsitellään laajasti arkaluonteisia kansalais- ja hallintotietoja sekä tarjotaan monenlaisia julkisia palveluita. Kuntien tietojärjestelmät ovat keskeisiä sekä arjen toiminnan sujuvuuden että kansalaisten luottamuksen kannalta.
Suojattavia järjestelmiä ovat muun muassa asiakaspalvelujärjestelmät (kuten sähköiset asiointipalvelut), taloushallinnon järjestelmät, henkilöstöhallinnon järjestelmät, verotus- ja maksujärjestelmät, sosiaali- ja terveyspalveluiden tietokannat, kiinteistöhallinnon järjestelmät, sähköpostipalvelimet sekä pilvipohjaiset ratkaisut, joiden kautta kansalaiset voivat hoitaa erilaisia asioita verkossa.
Keskeisiä tietoturvariskejä kunnille:
-
Kuntien järjestelmät sisältävät laajasti henkilökohtaisia tietoja kansalaisista, kuten väestötietoja, sosiaaliturvatietoja ja terveydenhuoltotietoja. Tietomurrot tai luvaton pääsy näihin tietoihin voivat johtaa vakaviin yksityisyyden loukkauksiin ja luottamuksen menetykseen.
-
Kiristyshaittaohjelmat voivat lamauttaa kuntien kriittiset järjestelmät, mikä estää palveluiden käytön ja aiheuttaa merkittäviä häiriöitä julkisten palveluiden tuottamisessa. Tällaiset hyökkäykset voivat johtaa palvelujen keskeytyksiin ja taloudellisiin tappioihin.
-
Kuntien työntekijät tai yhteistyökumppanit voivat tahallisesti tai vahingossa aiheuttaa tietovuotoja, manipuloida tietoja tai mahdollistaa haittaohjelmien leviämisen järjestelmiin. Tämä korostaa sisäisten valvontojen ja koulutuksen merkitystä.
-
Kuntien käyttämät pilvipohjaiset ratkaisut ja etätyöskentely lisäävät tietoturvariskejä, kuten tietojen luvattoman käytön tai varastamisen mahdollisuutta, erityisesti jos pilvipalveluiden suojaus tai etäyhteyksien turvallisuus ei ole riittävä.
Kuntien erityispiirteet
Kuntien tulee ylläpitää tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa tietoturvakäytäntöjen yhdenmukaistamiseksi ja varmistaa, että kaikki osapuolet noudattavat parhaita käytäntöjä tietojen suojaamiseksi tehokkaasti.
Kuntien menestyksekäs tietoturva edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka yhdistää teknologiset ratkaisut, prosessit ja henkilöstön tietoturvatietoisuuden.
Erityispiirteitä kunnille ovat muun muassa:
- Laaja ja monimuotoinen kansalaisdata.
- Palveluiden jatkuvuuden kriittisyys.
- Monimutkainen sidosryhmien verkosto.
Vanhojen ja monimutkaisten järjestelmien ylläpito
Tekve on monipuolinen tietoturvakumppani, myös kunnille
Tekven ammattitason tietoturvapalvelut kattavat kriittisimmät tietoturvan osa-alueet:
- 24/7 tietoturvavalvonta
- Vaatimustenukaisuus (GDPR, NIS2, muut)
- Tietoturvariskien tunnistaminen ja hallinta
- Tekniset tietoturvatestaukset
- Hallinnollinen tietoturva
- Penetraatiotestaus
- Tietoturvakoulutukset
- Haavoittuvuuksien hallinta